Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS
15.04. 2024 r. - 26.04. 2024 r.
DATA                      ŚNIADANIE II                      OBIAD                               ZUPA
15.04.
PN
 
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi( grys kukurydziany, sól, cukier brązowy, substancje wzbogacające- witaminy; niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina B2, wit. B6, kwas foliowy, mleko). Bina 30g    (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i dżemem 8g ( o obniżonej zawartości cukru, truskawki, subst. żelująca). Herbata owocowa z cukrem  200ml. Woda z cytryną.                         Mix( banan, jabłko, winogron). Udko pieczone 80g ( noga drobiowa, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150g z masłem. Sałata lodowa 80g z sosem winegret ( sałata, pomidory koktajlowe, rzodkiewka, ogórek).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
      
Krem cebulowy 250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, cebula 40, jaja,  maka pszenna) z groszkiem ptysiowym ( mąka pszenna, margaryna, olej słonecznikowy, jaja).
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
16.04.
WT
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) masłem 5g i tuńczykiem  (tuńczyk, olej roslinny, woda, sól)  Ogórek kiszony, pomidor, cebulka zielona.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Galaretka owocowa /
Granat.
Bitki wieprzowe 60g ( mięso zrazówka, przyprawy, masło, maka pszenna, olej rzepakowy). Kasza bulgur 50g z masłem. Ogórek kiszony 80g.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem 250ml (buraki ćwikłowe 100g,por, jaja, marchew 10g,pietruszka 10g, seler 10g, ziemniaki 120g,cebula 5g, czosnek,  koncentrat barszczu czerwonego 2,5ml (zagęszczony sok z buraków, woda, cukier, sól, ekstrakty warzywne) z chlebem mieszanym  ,,Bochen’’ pszenno-żytni ( mąka żytnia, drożdże świeże, woda, sól) i masłem.
17.04.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem i pasztetem drobiowym 20g ( mięso drobiowe z całego kurczaka, przyprawy, tłuszcz, wątróbka). Cebulka zielona, ogórek, rzodkiewka, jajko.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Jabłko 100g. Makaron penne 50g ( maka pszenna) ze szpinakiem 80g ( szpinak, śmietana 18%, czosnek, cebula, przyprawy).
Paluszki rybne ( filety rybne w panierce, olej rzepakowy). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml  (marchew 10g, ogórki kiszone 40g, pietruszka 10g, seler 10g, por, śmietana 18% 12g, ziemniaki 120g, maka pszenna). Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
18.04.
CZ
Chleb wykwintny 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól) z masłem i
szynką drobiową  20g ( mięso drobiowe, sól, cukier, mieszanka przypraw). Ogórek kiszony, cebulka zielona, jajko, papryka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
Banan /
Mandarynka.
Filet drobiowy 60g w sosie paprykowy
( filet drobiowy, papryka świeża, śmietana, mąka pszenna, masło). Ryż 50g z masłem. Szparagówka 80g z masłemKompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Krupnik z kaszą jaglaną  250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, kasza jaglana 20g, czosnek, ziemniaki,   bukiet " 7").
Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
19.04.
PT
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) serem żółtym 20g ( mleko pasteryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna) cebulka zielona, pomidory, papryka. Kakao 200ml  (mleko pasteryzowane 2%, cukier). Herbata 200 ml owocowa z cukrem 2,5g. Woda z cytryną Jogurt  z truskawkami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, truskawki, cukier).
 Sznycelki z jaj  ( jaja, bułka, sól, zielona pietruszka, olej rzepakowy). Ziemniaki 150g z masłem. Mini marchewki 80 g z masłem.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).
                   
Krem dyniowy 250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, dynia 40g, śmietana 18% 12g, por, czosnek, imbir) z grzankami  (mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
 
22.04.
PN
Kasza manna na mleku 250ml ( kasza manna, mleko, cukier) z sokiem malinowym ( cukier, woda, zagęszczony sok malinowy, koncentrat czarnej marchwii, witaminy). Bina 30g ( mąka pszenna, maka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i miodem 8g. Herbata owocowa 200ml z cukrem 5g. Budyń z truskawkami. Makaron wstążka 50g z serem białym 50g ( makaron- mąka pszenna, ser biały, sól, masło). Surówka z marchwi i brzoskwini  80g. Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).
                 
Zupa ziemniaczana 250g  ( marchew 10g, seler 10g, pietruszka 10g, ziemniaki 120g, bukiet "7", czosnek, por, masło, maka pszenna) z kiełbasą (mięso wieprzowe 97% tłuszczu, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy) i chlebem mieszanym ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
23.04.
WT
Chleb wykwintny 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże świeże, sól, serwatka w proszku, pszenica, soja ) z  masłem 5g i tuńczykiem  (tuńczyk, olej roslinny, woda, sól).  Ogórek , rzodkiewka, cebulka zielona.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
 
Banany 100g. Nuggetsy  drobiowe 60g ( filet drobiowy, płatki kukurydziane, bułka tarta, olej rzepakowy, mąka pszenna, jaja). Ziemniaki 150g z masłem 2g. Sałata  z kapusty i awokado 80g ( cebula czerwona, suszone pomidory, sos winegret). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier). Rosół 250ml (porcje drobiowe, szponder wołowy, szyja z indyka,  marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g) z makaronem 30g (mąka makaronowa pszenna) z zieloną pietruszka.
Chałka drożdżowa ( mąka pszenna, jaja, cukier, mleko, tłuszcz,  sól, drożdże, rodzynki).
24.04.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica)  z masłem. Kiełbaski wieprzowe z ketchupem ( mięso wieprzowe, przyprawy, tłuszcz, mieszanka przypraw, sól, pomidory). Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną Mix ( banan, jabłko, melon). Racuchy drożdżowe ( mleko, maka pszenna, jaja, drożdże, cukier, olej rzepakowy) z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa fasolowa  250ml z ziemniakami  (marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, ziemniaki 120g, fasola 40g, bukiet "7") i kiełbasą ( mięso wieprzowe 97% tłuszczu, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy).
Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
25.04.
CZ
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) z masłem i  szynką wiejską 20g ( mięso wieprzowe, sól, cukier, mieszanka przypraw). Ogórek kiszony, cebulka zielona, pomidor, papryka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną .
Mandarynki /
Gruszki.
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
( karkówka,ryż, cebula, kapusta biała, masło, koncentrat pomidorowy).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Żurek 250ml (żurek naturalny, mąka żytnia, woda) z  jajkiem i ziemniakami (jajko, marchew 10g, ziemniaki 120g, pietruszka 10g, seler 10g,  cebula 5g, mąka pszenna 5g, śmietana 18%  12g ) z chlebem mieszanym ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
26.04.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i serkiem almette 20g ( ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól).  Cebulka zielona, rzodkiewka. ogórek, Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
 
 
Jabłko /
Marchew słupki.
 Filety rybne (miruna bez skóry 100g, olej rzepakowy, jaja, sól, maka pszenna). Ziemniaki 150g ( masło 2g).
Surówka z kiszonej kapusty 100g (kapusta kiszona, jabłko,  sól, olej rzepakowy).Kompot wieloowocowy 200ml z cukrem 5g (śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).
Zupa pomidorowa 250 ml ( marchew10g, pietruszka10g, seler10g, por, czosnek, koncentrat ponidorowy10g 30%, śmietana12g 18%, sól, mąka pszenna) z gwiazdeczkami(mąka pszenna). Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda ) z masłem.
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych , bez żadnych  przeciwskazań. W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.
Przyprawy używane do sporządzania posiłków ( sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, tymianek, rozmaryn, imbir).
                                                          
                                                                         Intendent                                                             Szef kuchni                                                       Dyrektor