Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS
11.11. 2024 r. - 22.11. 2024 r.
DATA                      ŚNIADANIE II                      OBIAD                               ZUPA
11.11.
PN
 
           ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI  
12.11.
WT
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi( grys kukurydziany, sól, cukier brązowy, substancje wzbogacające- witaminy; niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina B2, wit. B6, kwas foliowy, mleko). Bina 30g    (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i dżemem 8g ( o obniżonej zawartości cukru, truskawki, subst. żelująca). Herbata owocowa z cukrem  200ml. Woda z cytryną.                         Jabłko / Gruszka. Chilli con carne z mięsem mielonym, warzywami ( karkówka, sałatka meksykańska, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, czosnek, maka ziemniaczana, masło) i ryżem z masłem.
Ogórek kiszony 80g.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Krupnik 250 ml z ziemniakami i kasą jaglaną
( marchew 10g, seler 10g, pietruszka 10g, por, cebula, czosnek, kasza jaglana, ziemniaki).
Chleb mieszany  ,,Bochen’’ pszenno-żytni (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, sól) i masłem.
13.11.
ŚR
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) z masłem 5 i kiełbasą krakowską 20g ( mięso wieprzowe, przyprawy, tłuszcz, woda, sól). Cebulka zielona, papryka, ogórek.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
Banan 100g. Paluszki z ziemniaków ( maka pszenna, jaja, ser biały, masło).
Brokuł z wody 80g.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Barszcz czerwony z  jajkiem 250ml (buraki ćwikłowe 100g,por,marchew 10g,pietruszka 10g, seler 10g, jajko, cebula 5g, czosnek,  koncentrat barszczu czerwonego 2,5ml (zagęszczony sok z buraków, woda, cukier, sól, ekstrakty warzywne) z chlebem mieszanym  ,,Bochen’’ pszenno-żytni ( mąka żytnia, drożdże świeże, woda, sól) i masłem.
14.11.
CZ
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
 z  tuńczykiem  (tuńczyk, olej roslinny, woda, sól)   cebulka zielona, ogórek kiszony, jajko, papryka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Mandarynka 100g. Gulasz wieprzowy 60g ( szynka zrazówka, cebula, czosnek, maka pszenna, masło, przyprawy). Kasza bulgur 50g z masłem. Ćwikła z chrzanem 80g ( buraki, chrzan, sól, cukier, ocet, pieprz). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa z żółtego grochu 250ml z ziemniakami  (marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, ziemniaki 120g, groch 40g, bukiet "7", masło, maka pszenna)  z chlebem mieszanym  ,,Bochen’’ pszenno-żytni ( mąka żytnia, drożdże świeże, woda, sól) i masłem.
15.11.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i serem żółtym 20g ( mleko pasteryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna) cebulka zielona, pomidor. Kakao 200ml  (mleko pasteryzowane 2%, cukier). Herbata 200 ml owocowa z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Jogurt  z truskawkami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, truskawki cukier).
Ryba smażona 80g ( miruna, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, jaja, bułka tarta). Ziemniaki 150g z masłem.
Surówka z kapusty czerwonej 80g
( kapusta, cebula, jabłko, cukier, sól, kwasek cytrynowy). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Krem dyniowy 250 ml ( dynia 40g, marchew 10g, seler 10g, pietruszka 10g, imbir, maka pszenna) z groszkiem ptysiowym
( maka pszenna, margaryna, olej słonecznikowy, sól).
18.11.
PN
Kasza manna na mleku 250ml ( kasza manna, mleko, cukier) z sokiem malinowym ( cukier, woda, zagęszczony sok malinowy, koncentrat czarnej marchwii, witaminy). Bina 30g ( mąka pszenna, maka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i miodem 8g. Herbata owocowa 200ml z cukrem 5g. Mandarynka /
Jabłko.
Sznycelki wieprzowe 60g ( karkówka, olej rzepakowy, jaja, maka pszenna, przyprawy ). Ziemniaki 150g z masłem. Sałata zielona 80g ( sałata, śmietana 18%, cukier, sól, kwasek cytrynowy).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Rosół 250ml (porcje drobiowe, szponder wołowy, szyja z indyka,  marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g) z makaronem Aga 30g (mąka makaronowa pszenna) z zieloną pietruszka.
Chałka drożdżowa ( mąka pszenna, jaja, cukier, mleko, tłuszcz,  sól, drożdże, rodzynki).
19.11.
WT
Chleb wykwintny 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże świeże, sól, serwatka w proszku, pszenica, soja ) z pastą z sera białego i ogórka 20g(serbiały,ogórek,śmietana 18%, masło). Cebulka zielona, rzodkiewka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Budyń śmietankowy z sokiem malinowym. Spagetti 50g ( maka pszenna) z sosem pomidorowym ( pomidory z puszki, przyprawy, cebula, masło, maka ziemniaczana) i mięsem drobiowym 60g
( filet drobiowy, przyprawy, olej rzepakowy). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Żurek z ziemniakami i jajkiem 250ml (żurek naturalny, mąka żytnia, woda, jajko, ziemniaki 120g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g,  cebula 5g, mąka pszenna 5g, śmietana 18%  12g ) z chlebem mieszanym ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
20.11.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica)  z masłem 5 i szynka drobiowa 20g ( mięso drobiowe, przyprawy, tłuszcz, sól). Cebulka zielona, pomidor, jajko.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Banan 100g. Racuchy drożdżowe ( maka pszenna, jaja, drożdże, mleko, olej rzepakowy, cukier) z sosem truskawkowym i cukrem pudrem. Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa ziemniaczana 250 ml (marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, ziemniaki 120g, ciecierzyca, cebula, czosnek, masło, maka pszenna) z kiełbasą (mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy, tłuszcz wieprzowy). Cleb mieszany (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
21.11.
CZ
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) masłem 5g  i pasztetem drobiowym 20g ( mięso drobiowe, wątróbka, woda, tłuszcz zwierzęcy, przyprawy).
Cebulka zielona, ogórek, papryka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną  .
Mandarynka /
Jabłko.
Klopsiki w sosie pomidorowym 60g  (mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%,cebula, czosnek, masło, maka pszenna, przyprawy). Ryż z masłem. Szparagówka zielona 80g z masłem.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml  (marchew 10g, ogórki kiszone 40g, pietruszka 10g, seler 10g, por, śmietana 18% 12g, ziemniaki 120g ,maka pszenna). Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
22.11.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i serkiem almette 20g ( ser twarogowy, śmietanka, woda, sól). Ogórek, rzodkiewka, cebulka zielona,  Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
 
 
Jogurt  z brzoskwiniami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, brzoskwinie cukier).
Ryba w cieście 80g  ( miruna, olej rzepakowy, maka pszenna, maka ziemniaczana, pieprz cytrynowy, jaja, proszek do pieczenia). Ziemniaki 150g z masłem. Surówka z kapusty kiszonej 80g ( kapusta, jabłko, cebula, cukier, oliwa z oliwek). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa pomidorowa 250 ml ( marchew10g, pietruszka10g, seler10g, por, czosnek, koncentrat ponidorowy10g 30%, śmietana12g 18%, sól, mąka pszenna) z literkami (mąka pszenna, jaja ). Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda ) z masłem.
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych , bez żadnych  przeciwskazań. W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.
Przyprawy używane do sporządzania posiłków ( sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, tymianek, rozmaryn, imbir).
                                                          
                                                                         Intendent                                                             Szef kuchni                                                       Dyrektor