Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS
13.05. 2024 r. - 24.05. 2024 r.
DATA                      ŚNIADANIE II                      OBIAD                               ZUPA
13.05.
PN
 
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi( grys kukurydziany, sól, cukier brązowy, substancje wzbogacające- witaminy; niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina B2, wit. B6, kwas foliowy, mleko). Bina 30g    (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i dżemem 8g ( o obniżonej zawartości cukru, truskawki, subst. żelująca). Herbata owocowa z cukrem  200ml. Woda z cytryną.                         Mix( banan, jabłko, truskawka). Dramstiki pieczone 80g ( noga drobiowa, przyprawy, olej rzepakowy). Ziemniaki 150g z masłem. Surówka z młodej kapusty z chrzanem 80g  (kapusta, cebula, marchewka, cukier, ocet, sól, olej, chrzan). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa cebulowa 250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, cebula 40g, jaja,  maka pszenna) z groszkiem ptysiowym ( mąka pszenna, margaryna, sól, jaja).
 
14.05.
WT
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) masłem 5g i tuńczykiem 20g (tuńczyk, olej roslinny, woda, sól)  Ogórek kiszony, cebulka zielona, pomidor, jajko.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
Budyń śmietankowy z sokiem owocowym. Gulasz wieprzowy 60g ( mięso od szynki, cebula, czosnek, przyprawy, masło, mąka pszenna). Ryż 50g z masłem. Ćwikła z chrzanem 80g( buraki, ocet, cukier, sól, chrzan). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml  (marchew 10g, ogórki kiszone 40g, pietruszka 10g, seler 10g, por, śmietana 18% 12g, ziemniaki 120g, maka pszenna). Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
15.05.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g. Kiełbaski wieprzowe ( mięso wieprzowe, sól, cukier, mieszanka przypraw) z ketchupem ( pomidory, przyprawy).
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Truskawki 100g. Sznycelki z jaj  ( jaja, bułka, sól, zielona pietruszka, olej rzepakowy). Ziemniaki 150g z masłem. Surówka z marchwi i selera 80g ( marchew, seler konserwowy, jabłko, natka pietruszki, sos winegret).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).
               
Zupa pomidorowa 250 ml ( marchew10g, pietruszka10g, seler10g, por, czosnek, koncentrat ponidorowy10g 30%, śmietana12g 18%, sól, mąka pszenna) z makaronem(mąka pszenna ). Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda ) z masłem.
16.05.
CZ
Chleb wykwintny 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól) z pastą z sera białego i jaj ( ser biały, jaja, śmietana 18%, sól, masło).
Pomidory koktajlowe. cebulka zielona. ogórek, kabanos.
Kakao 200ml  (mleko pasteryzowane 2%, cukier). Herbata 200 ml owocowa z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
 
Winogron/
Jabłko.
Spagetti 50g( maka pszenna) z sosem pomidorowym ( pomidory z puszki, przyprawy, masło) i filetem drobiowym  60g ( filet, olej rzepakowy, przyprawy).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).     
Zupa kalafiorowa  250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, cebula , śmietana 18%, kalafior 40g, maka pszenna) z ziemniakami 120g.
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
17.05.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i serem żółtym 20g ( mleko pasteryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna) cebulka zielona, pomidory, ogórek kiszony. Kakao 200ml  (mleko pasteryzowane 2%, cukier). Herbata 200 ml owocowa z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Jogurt  z truskawkami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, truskawki, cukier).
 Ryba w cieście 100g ( miruna, olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna i ziemniaczana, imbir). Ziemniaki 150g z masłem. Surówka z kapusty czerwonej 80g ( kapusta czerwona, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, cukier, sól, kwasek cytrynowy). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
       
Krupnik z kaszą jęczmienną 250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, cebula , bukiet "7', kasza jęczmienna) i ziemniakami.
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
20.05.
PN
Kasza manna na mleku 250ml ( kasza manna, mleko, cukier) z sokiem malinowym ( cukier, woda, zagęszczony sok malinowy, koncentrat czarnej marchwii, witaminy). Bułka kanapkowa 30g ( mąka pszenna, maka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i miodem 8g. Herbata owocowa 200ml z cukrem 5g. Mix ( truskawka, jabłko, gruszka). Kotlety drobiowe 50g ( filet drobiowy, olej rzepakaowy, jaja, maka pszenna, bułka tarta). Ziemniak 150g z masłem. Sałata zielona ze śmietaną 80g. ( sałata, przyprawy, śmietana 18%).   Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).                Rosół 250ml (porcje drobiowe, szponder wołowy, szyja z indyka,  marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g) z makaronem 30g (mąka makaronowa pszenna) z zieloną pietruszka.
Bułka drożdżowa ( mąka pszenna, jaja, cukier, mleko, tłuszcz,  sól, drożdże, rodzynki).
21.05.
WT
Chleb wykwintny 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże świeże, sól, serwatka w proszku, pszenica, soja ) z  masłem 5g i tuńczykiem  (tuńczyk, olej roslinny, woda, sól)  Ogórek kiszony, cebulka zielona, jajko, pomidor.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
Banan / Jabłko. Filet z indyka 80g ( filet drobiowy) w sosie węgierskim ( papryka świeża, śmietana 18%, cebula, czosnek, przyprawy). Kasza bulgur 50 g z masłem. Ogórek kiszony 80g. Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier).                Zupa z żółtego grochu  250ml z ziemniakami  (marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, ziemniaki 120g, groch żółty 40g, bukiet "7", masło, maka pszenna).
Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
22.05.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica)  z masłem i szynką bracką 20g  ( mięso wieprzowe, przyprawy, tłuszcz, mieszanka przypraw, sól, pomidory). Pomidor koktajlowy, cebulka zielona, ogórek. Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną Jabłko / soczek 100%. Naleśniki z serem ( ser biały, maka pszenna, jaja, olej rzepakowy, mleko, cukier) z sosem truskawkowym
( truskawki, cukier). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Żurek z ziemniakami i kiełbasą 250ml (żurek naturalny, mąka żytnia, woda, ziemniaki 120g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g,  cebula 5g, mąka pszenna 5g, śmietana 18%  12g ) z chlebem mieszanym ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
23.05.
CZ
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) z masłem i  pasztetem drobiowym 20g ( mięso drobiowe z całego kurczaka, przyprawy, tłuszcz, wątróbka). Cebulka zielona, ogórek kiszony, papryka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem lub herbata z cytryną 200 ml z cukrem. Woda z cytryną
Jogurt  z borówkami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, borówki, cukier).
Ryba smażona  100g ( miruna, olej rzepakowy, jaja, maka pszenna, bułka tarta). Ziemniaki 150g z masłem. Kapusta kiszona 80g ( kapusta, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, cukier). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa ryżowa  250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, ryż 20g, czosnek, ziemniaki, por,  bukiet " 7").
Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
24.05.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i serem żółtym 20g ( mleko pasteryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna) cebulka zielona, papryka, ogórek . Kakao 200ml  (mleko pasteryzowane 2%, cukier). Herbata 200 ml owocowa z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
 
 
Banan 100g. Makaron z serem białym 50g ( maka pszenna, ser biały, sól, masło). Mini marchewki z masłem 80g. Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem 250ml (buraki ćwikłowe 100g,por,marchew 10g,pietruszka 10g, seler 10g,jajko, ziemniaki 120g,cebula 5g, czosnek,  koncentrat barszczu czerwonego 2,5ml (zagęszczony sok z buraków, woda, cukier, sól, ekstrakty warzywne) z chlebem mieszanym  ,,Bochen’’ pszenno-żytni ( mąka żytnia, drożdże świeże, woda, sól) i masłem.
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych , bez żadnych  przeciwskazań. W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.
Przyprawy używane do sporządzania posiłków ( sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, tymianek, rozmaryn, imbir).
                                                          
                                                                         Intendent                                                             Szef kuchni                                                       Dyrektor