Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS
24.06. 2024 r. - 05.07. 2024 r.
DATA                      ŚNIADANIE II                      OBIAD                               ZUPA
24.06.
PN
 
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi( grys kukurydziany, sól, cukier brązowy, substancje wzbogacające- witaminy; niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina B2, wit. B6, kwas foliowy, mleko). Bina 30g    (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i dżemem 8g ( o obniżonej zawartości cukru, truskawki, subst. żelująca). Herbata owocowa z cukrem  200ml. Woda z cytryną.                         Morele 100g. Udko pieczone  80g ( noga drobiowa, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150g z masłem. Mizeria ze śmietaną 80g ( śmietana 18%, cukier, ogórki, sól, kwasek cytrynowy).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Zupa jarzynowa  250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, ryż 20g, czosnek,  por, śmietana 18%, mąka pszenna,   bukiet " 7") z makaronem ( maka pszenna).
Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
25.06.
WT
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) z pastą z sera białego 20g i rzodkiewki ( ser biały, śmietana 18%, masło, rzodkiewka). Cebulka zielona, papryka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Jabłka 100g. Klopsiki w sosie pomidorowym 60g
( karkówka, cebula, czosnek, bina, masło, jaja, śmietana 18%, maka pszenna, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy). Makaron kolanka 50g  (maka pszenna). Szparagówka 80g z masłem.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Zupa z żółtego grochu 250ml z ziemniakami  (marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, por, czosnek, ziemniaki 120g, fasola 40g, bukiet "7", masło, maka pszenna).
Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda) z masłem.
26.06.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i szynką wiejska 20g  ( mięso wieprzowe, przyprawy, tłuszcz, mieszanka przypraw, sól, pomidory). Pomidor, jajko, cebulka zielona, ogórek. Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Banany 100 g. Ryż 50g z sosem truskawkowo-
jogurtowym ( ryż, truskawki, jogurt naturalny, mleko, masło,  cukier).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Żurek z ziemniakami  250ml (żurek naturalny, mąka żytnia, woda, jajko, ziemniaki 120g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g,  cebula 5g, mąka pszenna 5g, śmietana 18%  12g ) i kiełbasą ( mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy, tłuszcz wieprzowy).  Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
27.06.
CZ
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i tuńczykiem  (tuńczyk, olej roslinny, woda, sól)   cebulka zielona, pomidor, ogórek kiszony.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Gakaretka owocowa (cukier, żelatyna, aromat, proszek owocowy). Filet drobiowy 60g w sosie węgierskim
( filet, papryka świeża, przyprawy, cebula, czosnek, masło, mąka pszenna, śmietana 18%). Ziemniaki 150g z masłem. Ogórek kiszony 80g.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
 
      
Krem selerowy 250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 40g, por, czosnek, cebula  ziemniaki, śmietana 18%)
z groszkiem ptysiowym ( maka pszenna, margaryna 82 % tłuszczu, olej słonecznikowy, sól, jaja).
28.06.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i  serem żółtym 20g ( mleko pasteryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna) cebulka zielona, rzodkiewka, ogórek . Kakao 200ml  (mleko pasteryzowane 2%, cukier). Herbata 200 ml owocowa z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
Jogurt  z truskawkami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, truskawki, cukier).
Sznycelki z jaj ( jaja, bina, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150g z masłem. Mini marchewki 80g z masłem.
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
 
Zupa pomidorowa 250 ml ( marchew10g, pietruszka10g, seler10g, por, czosnek, koncentrat ponidorowy10g 30%, śmietana12g 18%, sól, mąka pszenna) z makaronem literkowym (mąka pszenna ). Bochen’’ pszenno-żytni 30g ( mąka pszenna,mąka żytnia , drożdże świeże , woda ) z masłem.
01.07.
PN
Kasza manna na mleku 250ml ( kasza manna, mleko, cukier) z sokiem malinowym ( cukier, woda, zagęszczony sok malinowy, koncentrat czarnej marchwii, witaminy). Bina 30g ( mąka pszenna, maka żytnia, sól, drożdże świeże, woda, cukier, pszenica, soja) z masłem 5g i miodem 8g. Herbata owocowa 200ml z cukrem 5g. Banan /
Winogron.
Kotlet drobiowy 60g ( filet, olej rzepakowy, jaja, maka pszenna, przyprawy). Ziemniaki 150g z masłem. Młoda kapusta z koperkiem 80g  (kapusta, koper, masło, maka pszenna, śmietana 18%).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Rosół 250ml (porcje drobiowe, szponder wołowy, szyja z indyka,  marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g) z makaronem 30g (mąka makaronowa pszenna) z zieloną pietruszka.
Chałka drożdżowa ( mąka pszenna, jaja, cukier, mleko, tłuszcz,  sól, drożdże, rodzynki).
02.07.
WT
Chleb wykwintny 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże świeże, sól, serwatka w proszku, pszenica, soja ) z pasta z sera białego i jaj 20g ( ser biały, śmietana 18%, masło, jaja). Cebulka zielona, ogórek, rzodkiewka.
Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną.
Nektarynka 100g. Gulasz wieprzowy 60g ( szynka zrazówka, cebula, czosnek, masło, maka pszenna, przyprawy). Ziemniaki 150g z masłem. Surówka z kapusty pekińskiej 80g ( kapusta, jabłka, cebula, marchew, sos winegret).
Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Zupa ogórkowa z ryżem 250ml  (marchew 10g, ogórki kiszone 40g, pietruszka 10g, seler 10g, por, śmietana 18% 12g, ryż ,maka pszenna). Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
03.07.
ŚR
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica)  z masłem 5 i szynką drobiową 20g  ( mięso drobiowe, przyprawy, tłuszcz, mieszanka przypraw, sól). Cebulka zielona, pomidor, jajko. Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną Budyń śmietankowy z sosem truskawkowym. Makaron z serem białym 50g ( maka pszenna, ser biały, sól, masło). Surówka z marchwii i brzoskwiń 80g.  Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Zupa ziemniaczana 250 ml ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, ziemniaki 120g, bukiet "7", cebula, czosnek, masło, maka pszenna) z kiełbasą ( mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy, tłuszcz wieprzowy).
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól) z masłem.
04.07.
CZ
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna i żytnie, maślanka, mix orkiszowy,woda, drożdże świeże, sól, pszenica) masłem 5g i  pasztetem drobiowym 20g ( mięso drobiowe z całego kurczaka, przyprawy, tłuszcz, wątróbka). Cebulka zielona, pomidor, papryka, ogórek kiszony.
Kakao na mleku 200ml z cukrem lub herbata z cytryną 200 ml z cukrem. Woda z cytryną.
Arbuzy 100g. Kurczak w sosie słodko-kwasnym 60g
( filet drobiowy, sałatka meksykańska,
koncentrat pomidorowy, masło, mąka ziemniaczana). Ryż 50g z masłem. Sałata 80g z sosem ziołowym ( oliwa z oliwek, sok z cytryny, oregano, bazylia, koper, sól, cukier). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier.
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem 250ml (buraki ćwikłowe 100g,por,marchew 10g,pietruszka 10g, seler 10g, ziemniaki 120g,cebula 5g, jajko, czosnek,  koncentrat barszczu czerwonego 2,5ml (zagęszczony sok z buraków, woda, cukier, sól, ekstrakty warzywne) z chlebem mieszanym  ,,Bochen’’ pszenno-żytni ( mąka żytnia, drożdże świeże, woda, sól) i masłem.
05.07.
PT
Chleb mieszany ,,Bochen” pszenno - żytni 30g (mąka pszenna i żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica),
z masłem 5g i serkie almette 20g ( ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól). Cebulka zielona, ogórek, rzodkiewka. Kakao na mleku 200ml z cukrem  lub herbata z cytryną 200ml z cukrem 2,5g. Woda z cytryną
 
 
Jogurt  z truskawkami
(mleko, białka mleka, żywa kultury bakterii jogurtowych, truskawki, cukier).
Ryba smażona  100g ( miruna, olej rzepakowy, jaja, maka pszenna, bułka tarta). Ziemniaki 150g z masłem. Surówka z kapusty kiszonej 80g  (kapusta, jabłka, cebula, cukier, pieprz, oliwa z oliwek). Kompot z owoców mrożonych 200ml z cukrem 5g.(śliwka bez pestek, wiśnia bez pestek, truskawki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, cukier. Krem cebulowy 250g ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10, cebula 40g, jaja, maka pszenna) z groszkiem ptysiowym ( maka pszenna, margaryna 82 % tłuszczu, olej słonecznikowy, sól, jaja).
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych , bez żadnych  przeciwskazań. W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.
Przyprawy używane do sporządzania posiłków ( sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, tymianek, rozmaryn, imbir).
                                                          
                                                                         Intendent                                                             Szef kuchni                                                       Dyrektor